КАТАРАКТА ИЛИ ПЕРДЕ ПРИ КУЧЕТАТА (ЧАСТ 2) | Офталмология

Как да разберем дали нашето куче е болно от катаракта?

За да постави диагнозата, вашият лекар ще прегледа очите с офталмоскоп. Зрелите и някои от незрелите катаракти се забелязват лесно поради това че са непрозрачни. По-трудно се открива зараждащата се катаракта.

Ако вашето куче изпитва затруднение при хващането на лакомство, ако подушва храната си вместо да я види или ако се държи необичайно, то може да има катаракта. В повечето случаи това се случва постепенно, но при диабетната катаракта, кучето може да започне да се блъска в препядствия само за една нощ.

Лечение и превенция на катаракта (перде на окото) при кучета

Катаракта няма да изчезне сама. Тя трябва да бъде оперирана. Ако имате съмнение, че Вашето куче е болно от катаракта, ни потърсете за консултация. Следоперативно ще трябва да поставяте капки в очите на кучето. Понякога може да се наложи да продължите до 6 месеца след това. Желателно и да правите и контролни прегледи.

Понеже много често катарактата е генетично обусловена няма много, което може да се направи като превенция. Все пак храненето с добра храна и много антиоксиданти могат да забавят процеса. Например Омега-3 мастните киселини , които са в изобилие в маслото от риба помагат за доброто здраве на очите. Консултирайте се с вашия лекар за съвет.

Друга добра защита е да предпазвате очите на кучето от вредните UV лъчи. Това означава, че ако живее навън е добре да му осигурите хубава сянка.

Ако имате допълнителни въпроси или притеснения не се колебайте да се свържете с нас!

По статията работи д-р Ивайло Антонов

Дата: 13 авг., 2020 г.