Катаракта или перде при кучетата (Част 1)

Носът при кучетата служи за ориентиране в пространството, но също толкова важни са и очите. Поддържането на добро зрение е изключително важно, за да имате здрав и щастлив домашен любимец.

Катаракта или перде на окото е нещо, което стопаните трябва да могат да забележат и разберат навреме.

Катарактата представлява непрозрачност или неперфектност в лещата на окото.

Както лещата на камерата, така и лещата на окото фокусира светлината и трябва да бъде кристално чиста. Когато кучето има катаракта, то не вижда добре. Катарактата може да варира по размер и интензивност и не винаги да бъде забелязана на време.

В тази статия ще научите повече за това как се образува катарактата (перде на окото) и как може да се лекува в част 2.

Как се образува катарактата?

Лещата е съставена от специални клетки, които образуват фибри съставени от протеини. Катаракта възниква, когато тези клетки или протеини са наранени или увредени.

При кучетата причина за образуването на катаракта може да бъде диабета. Високите нива на кръвна захар нарушават метаболизма в лещата и може да предизвикат много бързо образуване на катаракта.

Друга причина при кучетата е наличието на генетична обремененост, различни инфекции или травма на окото.

Унаследените катаракти могат да се срещат доста често при определени породи например Пудел, Кокер шапньол, Сибирско хъски и Йоркширски териер са сред по-често засегнаните.

Унаследените катаракти се развиват на възсраст от 1 до 5 години.

Може ли кучето да вижда когато има катаракта (перде)?

В повечето случаи - да. Кучета с катаракта имат все още запазено зрение до определен момент.

Зараждащата се катаракта покрива само чaст (15%) от цялата леща. Много пъти такива проблеми остават незабелязани в тази фаза и рядко се стига до операция.

Зрялата катаракта от друга страна покрива цялата леща и при нея може да бъде забелязана само разлика в силата на светлината около кучето. Такива случаи трбява да бъдат подложени на операция задължително.

Между тези две фази се нарежда незрялата катаракта. Тя покрива от 15 до 99 % от лещата. Забелязва се синкаво-сив участък в самата леща. В зависимост от развитието се засяга зрението в различна степен.

Изпитват ли кучетата с катаракта болка ?

Сама по себе си катарактата не боли. Но кучето може да изпита страх или объркване, ако тя се развие много бързо.

Много често обаче това заболяване се съпътства от възпаление, което може да бъде болезнено или поне дискомфортно. Когато протеините в лещата са променени, организмът на кучето ги третира като чужди тела. Това причинява възпаление, може да доведе до глаукома, която от своя страна е много болезнена.

Такива кучета трябва да бъдат третирани със съответните лекарства до момента на операцията.

До този момент на пазара няма капки, които да лекуват катаракта. Има различни антиоксиданти, които до някаква степен забавят развитието в началната фаза на заболяването, но не могат да резорбират развитата катаракта (перде на окото).

Към част втора (Катаракта при кучета) >>

 

По статията работи д-р Ивайло Антонов

Дата: 29 юли., 2020 г.