7 неща, които трябва да знаете за бълхите

Бълхите съществуват от милиони години, но какво можем да направим, за да сме сигурни, че те не заразяват домовете и домашните ни любимци?

Бълхите са кръвосмучещи паразити, които съществуват на тази планета повече от 50 милиона години. Те се хранят с кръвта на нашите домашни любимци и могат да им причинят много дискомфорт и стрес. В тази статия бихме искали да ви информираме за 10-те най-важни неща, които определено трябва да знаете за бълхите.

1. Само 5% от бълхите живеят върху животното.
Останалите 95% са предимно невидими, живеят в околната среда на животното. Това означава, че те могат да живеят навсякъде във вашата къща, но най-вече на топли и влажни места, като килими, възглавници, легла и всяко друго място, до което вашият домашен любимец има достъп. Без да се третира околната среда, бълхите могат да бъдат постоянен проблем, който вече не се ограничава само до летните месеци. Топлите, влажни условия са чудесни за бълхи и централното отопление за съжаление може да осигури перфектни условия в къща през цялата година.

2. Бълхата може да снесе до 50 яйца на ден!
Веднага щом бълхите скочат върху домашен любимец, те ще започнат да смучат кръвта му. След 36 часа възрастната женска бълха ще снася първите си яйца. Женска бълха може да снесе приблизително 1350 яйца през целия си живот. Всички яйца от бълхи имат лъскави черупки и така падат от козината на домашния любимец, кацайки в околната среда.

3. Какавидите могат да оцелеят над 140 дни в неактивно състояние.
Яйцата от бълхи се излюпват след  5-10 дни, в зависимост от температурата и влажността. Ларвите се излюпват от яйцата и се хранят с кожа и фекалните вещества от възрастни бълхи, които също падат от козината и съдържат несмляна кръв (което е фантастичен хранителен източник за развиващите се ларви.) За да растат, ларвите ще сменят кожата си два пъти, което отнема приблизително 5-10 дни. Те предпочитат топла и влажна среда и се отдалечават от пряката светлина, за да избегнат изсъхването. В крайна сметка ларвите ще се какавидират. Това е, когато телесните тъкани на незрелия ларвен етап се реорганизират в оформянето на тялото за възрастни. Повечето какавиди се излюпват във възрастни бълхи след 4 дни, но както беше казано по-горе, те могат да оцелеят над 140 дни, докато възникнат най-благоприятните условия (температура, влажност и / или присъствие на животно гостоприемник).

4. Бълхите са разположени предимно около талията, врата, зад ушите и в подмишниците.
За да разберете дали домашният любимец страда от нападение от бълхи, козината му трябва да бъде старателно сресана с подходящ гребен за бълхи. Първо трябва да се проверят гореизброените зони, тъй като тези места са най-топлите и често в тях се събират бълхи. Ясните индикации за нападение от бълхи са, когато котката или кучето непрекъснато се чешат, могат да се видят малки черни петна по козината и в леглата. Често е очевидно, че домашният любимец страда от необичаен сърбеж.

5. Вашият домашен любимец може да се инфектира с тении от бълхи.
Бълхите действат като гостоприемник за някои видове тении, така че нашествието на бълхи често носи зараза с тении. Тениите се състоят от множество сегменти. Сегментите, пълни с яйца, се прехвърлят във фекалиите няколко пъти наведнъж. Тези червеи няма да преминат естествено; следователно е необходимо да направите обезпаразитяване на вашия домашен любимец след заразяване с бълхи.

6. За да се борим ефективно с бълхите, е важно да нарушим жизнения им цикъл.
Само премахването на бълхите върху животното няма да реши проблема с бълхите. Всички аспекти на жизнения цикъл на бълхите трябва да бъдат взети под внимание; зрелите бълхи върху домашния любимец и незрелите етапи в околната среда. Стаите, настилките и постелките за домашни любимци трябва да се третират с подходящи домакински инсектициди под формата на спрейове, прахове или фумигатори. Регулаторите на растежа на насекомите са химикали, които имитират естествени съединения в метаболизма на бълхите. Тези метаболитни пътища не се използват от бозайниците, така че тези продукти са много безопасни за употреба. IGRs ще прекъснат жизнения цикъл на яйце-ларва-какавида-бълха, като предотвратяват развитието на един етап до следващия.

7. Има много различни продукти, които ще ви помогнат да се борите с нападение от бълхи.
Третирането върху животни (като противопаразитен spot on) ще убие всички бълхи, които живеят или скачат върху домашния любимец, както и ще предотврати полагането на повече яйца. След първото приложение обаче е изключително важно да се предотврати завършването на жизнения цикъл на всички бълхи, които вече живеят в околната среда. Някои собственици на домашни любимци могат да бъдат обезсърчени от очевидната липса на ефективност от продуктите за контрол на бълхите, когато видят бълхи на наскоро третирани домашни любимци. Ако те не се премахрнат от околната среда, новоизлюпените бълхи ще продължат да скачат върху техните домашни любимци, докато не направят нещо по въпроса. Поради променливия период от време, който какавидите от бълхи могат да развият и излюпят, може да минат месеци, преди те да бъдат засегнати от инсектицидно третиране.

Дата: 08 фев., 2021 г.